IN DE KIJKER

BEKIJK EEN COLLECTIESTUK IN DETAIL

 

Drinkbeker in de vorm van een liggend hert

Topstuk van de Vlaamse Gemeenschap

 

Drinkbeker in de vorm van een liggend hert

Collectie:

nr. 00820

Objectnaam:

drinkbeker

Afmetingen:

25 cm hoog

Materiaal:

zilver

Vervaardiger:

meestermerk: dolfijn boven golvend water

Datering:

circa 1620

 

 

klik op de foto om de diashow te starten

 

Dit zilveren hert met vergulde delen is een uniek stuk dat geschonken werd aan hooggeplaatste gasten door gilden en stadsbesturen.

Rond de hals van het hert hangt een ketting met het wapenschild van het stadje Veere in Nederland. De keerzijde van het schild draagt een gravering van een kanon met toebehoren nl. kogels en vaten buskruit. De militaire attributen doen vermoeden dat het hert geschonken is namens een legeronderdeel. Veere is een vestingstad die de toegang tot de belangrijke Zeeuwse handelsplaats Middelburg moest beschermen.

 

Het hoofd van het hert dient als deksel en is afneembaar. Op de dekselrand is het voorwerp gestempeld met het meesterteken (= dolfijn boven golvend water) en het stadteken van de stad Middelburg. Verder is hierop een trembleersteek terug te vinden. De beker is in delen gesmeed en gegoten, waarna de zilversmid de afzonderlijke delen aan elkaar heeft gezet. Voor de detaillering heeft hij het lichaam gegraveerd en nageciselleerd.

 

Zilveren hert opgenomen in Topstukkenlijst

 

Het zilveren hert uit onze collectie is opgenomen in de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. Het zilveren hert is een pronkbeker uit ca. 1620 en een absoluut meesterwerk uit onze zilvercollectie, een van de grootste in Vlaanderen.

 

Wat is de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap?

Deze lijst verzamelt cultuurgoederen die als zeldzaam en onmisbaar worden beschouwd. Met het Topstukkendecreet laat de Vlaamse regering een lijst opstellen met cultuurgoederen die wegens hun archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis voor de Vlaamse Gemeenschap behouden moeten worden. De minister van Cultuur liet het zilveren hert van het MOU op 24 juni 2023 op deze Topstukkenlijst plaatsen.

 

Wat maakt het een topstuk?

Het zilverwerk maakt deel uit van de zilvercollectie de Boever-Alligoridès van het MOU. Het MOU heeft niet enkel een uitgebreide collectie Oudenaardse wandtapijten, maar ook een grote verzameling edelsmeedkunst van eigen bodem en uit diverse Europese landen. De zilvercollectie is een van de grootste zilvercollecties in Vlaanderen. Meer dan 80% van onze collectie is een legaat van de heer en mevrouw Ernest en Hélene de Boever-Alligoridès, waaronder dit hert. Het zilveren hert is een drinkbeker in de vorm van een liggend hert en werd rond 1620 door een edelsmid uit Middelburg gemaakt. Tijdens de 16de en 17de eeuw beschikten vorsten, adel en rijke burgerij over pronkerig zilver in bijzondere vormen. Bekers in de vorm van een dier waren toen erg populair. Deze bekers stonden doorgaans te pronken op een dressoir. Drinkbekers in de vorm van een hert uit de Nederlanden zijn uiterst zeldzaam, wat dit hert erg bijzonder maakt. Het hert met vergulde delen is een uniek stuk dat geschonken werd aan hooggeplaatste gasten door gilden en stadsbesturen. De opname op de Topstukkenlijst houdt een aantal rechten en plichten op voor het stadsbestuur. Zo kan het hert Vlaanderen niet zomaar verlaten zonder toestemming van de Vlaamse regering en dient de stad te waken op een stabiel en geschikt bewaringsklimaat. Deze opname bevestigt het belang van het behoud van het cultureel erfgoed in de stad Oudenaarde en is een belangrijke erkenning voor het museum en alle inspanningen die het levert om waardevolle historische stukken te bewaren en te presenteren aan het publiek. Het zilveren hert bewonderen kan in de bovenste museumzaal in het MOU, in het stadhuis van Oudenaarde.

 

 

terug naar overzichtspagina "objecten in de kijker"

 

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu