BEESTIG! - DIEREN IN DE WANDTAPIJTKUNST
1500-1700

TENTOONSTELLING

 22 APRIL T.E.M. 30 SEPTEMBER 2022

 

 

De tentoonstelling Beestig! belicht het bijzonder rijke thema van diervoorstellingen in de wandtapijtkunst.

 

Oudenaarde staat sinds oudsher bekend om haar wandtapijtproductie. Deze beleefde een absoluut hoogtepunt in de zestiende eeuw. De bloei beperkte zicht niet tot Oudenaarde maar wakkerde ook de productie in nabijgelegen centra Edingen en Geraardsbergen aan.

 

Dieren komen verrassend veel voor in de wandtapijtkunst van deze periode. Hun voorkomen varieert van wilde dieren zoals een neushoorn verhuld in grootbladig groenwerk, over weelderige jachtscènes met honden, herten en leeuwen tot mythische scènes met draken en woudlandschappen met vogels van allerlei allooi.

 

De verschillende diervoorstellingen bieden ook een blik op de vroegmoderne samenleving en de vitale rol die dieren daarin vervulden. Vertrouwde dieren als onderdeel van het dagelijkse leven, exotische beesten die vanuit ‘de nieuwe wereld’ naar Europa werden verscheept en zo in vorstelijke menagerieën -de voorlopers van onze dierentuinen- terecht kwamen, fabelwezens en bizarre monstertjes in mythische en religieuze sferen, ze passeren allen de revue!

 

Het MOU toont voor het eerst een dertigtal wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen en Geraardsbergen waarin dieren de hoofdrol spelen. Deze worden geconfronteerd met allerhande voorwerpen waaronder een kunst- en rariteitenkabinet met opgezette dieren en andere ‘naturalia’, een fantastisch drakenskelet en een dierenparade. Zo biedt Beestig! de bezoeker een rijkgeschakeerde blik op de wondere wereld van dieren in deze periode.

 

In samenwerking met het Musée de l’Histoire Naturelle in Doornik.

 

 

> Meer info en reservatie via visitbeestig@oudenaarde.be of 055 31 72 51

 

 

   

Tickets zijn vooraf online te koop via de link hierboven - of op de dag zelf aan de kassa.

(de reserveringsmodule opent in een nieuw venster)

 

 

 

 

 

 

 

facebookMOU

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu