BEESTIG! - DIEREN IN DE WANDTAPIJTKUNST
1500-1700

TENTOONSTELLING VERLENGD TOT EINDE VAN DE HERFSTVAKANTIE (6 NOVEMBER)

 

 

Nog tot 6 november, het einde van de herfstvakantie, krijg je als bezoeker de kans om je te laten onderdompelen in de wondere wereld van dieren in wandtapijten.De tentoonstelling Beestig! belicht het bijzonder rijke thema van diervoorstellingen in de wandtapijtkunst.

 

Oudenaarde staat sinds oudsher bekend om haar wandtapijtproductie. Deze beleefde een absoluut hoogtepunt in de zestiende eeuw. De bloei beperkte zicht niet tot Oudenaarde maar wakkerde ook de productie in nabijgelegen centra Edingen en Geraardsbergen aan.

 

Dieren komen verrassend veel voor in de wandtapijtkunst van deze periode. Hun voorkomen varieert van wilde dieren zoals een neushoorn verhuld in grootbladig groenwerk, over weelderige jachtscènes met honden, herten en leeuwen tot mythische scènes met draken en woudlandschappen met vogels van allerlei allooi.

 

De verschillende diervoorstellingen bieden ook een blik op de vroegmoderne samenleving en de vitale rol die dieren daarin vervulden. Vertrouwde dieren als onderdeel van het dagelijkse leven, exotische beesten die vanuit ‘de nieuwe wereld’ naar Europa werden verscheept en zo in vorstelijke menagerieën -de voorlopers van onze dierentuinen- terecht kwamen, fabelwezens en bizarre monstertjes in mythische en religieuze sferen, ze passeren allen de revue!

 

Het MOU toont voor het eerst een dertigtal wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen en Geraardsbergen waarin dieren de hoofdrol spelen. Deze worden geconfronteerd met allerhande voorwerpen waaronder een kunst- en rariteitenkabinet met opgezette dieren en andere ‘naturalia’, een fantastisch drakenskelet en een dierenparade. Zo biedt Beestig! de bezoeker een rijkgeschakeerde blik op de wondere wereld van dieren in deze periode.

 

BEESTIG! MET KINDEREN

 

interactieve ontdekkingstocht

 

Ben je tussen 4 en 10 jaar, een echte dierenvriend en speurneus? Het MOU neemt de allerjongsten mee op een spannende interactieve ontdekkingstocht door het dierenrijk van de tentoonstelling Beestig!

 

 

Beestig! met kinderen - MOU Oudenaarde

 

klik op de foto om meer foto's te zien

 

 

speurneuzenboekje

 

Zoek en vind welke dieren er allemaal verstopt zitten in de prachtige wandtapijten. Aan de ingang van het MOU kunnen kinderen van 4 tot 10 jaar een speurneuzenboekje vragen, waarmee ze op een spannende ontdekkingstocht gaan door het dierenrijk en vragen beantwoorden tijdens hun bezoek aan Beestig!.

 

Natuurlijk herken je er gemakkelijk dieren die ook hier in ons land leven. Wedden dat anderen je verrassen? Veel tekeningen zijn meer dan 500 jaar geleden gemaakt zonder de dieren zelf te hebben gezien. De ontwerpers baseerden zich op de (wilde?) verhalen die ontdekkingsreizigers meebrachten over dieren uit verre landen. Bestonden de dieren echt of niet? En hoe zag zo’n vreemd beest als een kameel, neushoorn of griffioen eruit? Best grappig hoe sommige uiteindelijk op de wandtapijten worden voorgesteld. Doe jij het beter? Speel dan op het einde van je bezoek een van onze beestige spelletjes in de educatieve ruimte.

 

 

In samenwerking met het Musée de l’Histoire Naturelle in Doornik.

 

 

> Meer info en reservatie via visitbeestig@oudenaarde.be of 055 31 72 51

 

 

   

Tickets zijn vooraf online te koop via de link hierboven - of op de dag zelf aan de kassa.

(de reserveringsmodule opent in een nieuw venster)

 

 

 

 

 

facebookMOU

© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu