OPEN MONUMENTENDAG 2017

ZONDAG 10 september

 

 

ERFGOED EN NATUUR

 

In Oudenaarde sluiten we tijdens Open monumentendag 2017 aan bij het Europees thema ‘Erfgoed en Natuur’. Bij ‘natuur’ denken we in de eerste plaats aan bijzondere natuurdomeinen en uitgestrekte landschappen. Maar het kan ook gaan om tuinen en parken: kasteeldomeinen, abdijtuinen, openbare parken, moestuinen en boomgaarden.

 

 

Groen in de stad

 

In Oudenaarde maken we een boeiende wandeling in het stadscentrum waarbij we aandacht hebben voor gekende en maar ook minder gekende erfgoedpareltjes.

De rode raad is echter de ontwikkeling van het stedelijke landschap en de rol die de Schelde, natuur en versterkingen hierin speelden. De natuur in de stad en het landschap van de oude scheldearmen komen ruimschoots aan bod.

 

Parcours: Oude vesten, Spei, Park Liedts
Duur wandeling: 2.30 uur.
Vertrek: Dienst Toerisme, Hoogstraat
Vertrek om 10.00, om 14.00 u en om 16.00 u

Vooraf inschrijven via mou@oudenaarde.be

 

 

Grandioos Groen in het Museum

 

Natuur kan ook gezien worden als inspiratiebron.

Het MOU-museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen-stelt voor de eerste maal een bijzonder genre binnen de 16de-eeuwse wandtapijtkunst tentoon, ‘de Koolbladverdures.’
Dit genre is een ongekende parel binnen de 16de-eeuwse wandtapijtkunst. Dertien wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen, Geraardsbergen en Brussel zijn in het MOU tentoongesteld.


Deze bijzondere verzameling wordt bovendien gepresenteerd in de statige 14de-eeuwse lakenhalle. Het doel van dit genre wandtapijten is de natuur binnenshuis brengen. De Koolbladverdures verbeelden grote, weelderig gekrulde acanthusbladeren, waartussen zich insecten en grote en kleine dieren verschuilen. Extra bloemen en planten verlevendigen het geheel.

Telkens weer verrassen ze de toeschouwer.

De interesse voor dit genre vindt vermoedelijk haar oorsprong in de groeiende aandacht voor de studie van planten en bloemen tijdens de 16de eeuw. Heel wat dieren en planten zijn exotisch en verwijzen naar de toen recente ontdekkingen in het Oosten en de Nieuwe Wereld.

 

Geleid bezoek om 10.00 u, 11.00 u, 14.00 u, 15.00 u, 16.00 u

Vooraf inschrijven via mou@oudenaarde.be

 

Kinderactiviteiten

 

Kinderen kunnen terecht in het kinderatelier waar knutselactiviteiten op het programma staan. In de tentoonstelling ‘Grandioos Groen’ is een zoekopdracht voorzien.

 

De Tissenhovemolen in Mater

 

Bezoek één van de oudste molens van het land in Vlaanderens mooiste landschap.

 

De enige overgebleven maalvaardige windmolen in Oudenaarde prijkt op de kouter tussen Horebeke en Mater, nog altijd een van de fraaiste molenplekjes ter wereld. Je bewondert het vernuft van de molenbouwer en verneemt waarom molenaars niet alleen de beste weerprofeten waren maar ook de kwalijke reputatie van dief en vrouwenverleider “genoten”.

Deze zeldzame driezolder is sinds 2015 eigendom van de stad Oudenaarde. Het beheer is in handen van vrijwillige molenaars die lid zijn van de vzw Oost-Vlaamse Molens. Samen houden ze dit kostbaar erfgoed in stand.

 

De molen is doorlopend geopend van 10.00 u tot 18.00 u.
Adres Tissenhovemolen: Jagerij – 9700 Oudenaarde

 


© MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - design Digital Cordon Bleu